Woreczek żółciowy



Pokarmy, które najczęściej przyczyniają się do ataków:
jajka, wieprzowina, gluten, cebula, drób, mleko, kawa, grejpfrut, pomarańcza, kukurydza, fasola i orzechy, alkohol, nasycone kwasy tłuszczowe, uwodornione tłuszcze i tłuszcze trans.

Dieta powinna być bogata w:
świeże owoce, dużo płynów, czosnek, olej czosnkowy, awokado, karczochy, imbir, kokos, winogrono,  jabłka, morele, jagody, melon, porzeczki, figi, guajawa, cytryny, gruszki, suszone śliwki, kurkuma (ostryż indyjski), twaróg chudy, olej lniany, rzodkiewki (pomagają w rozpuszczeniu kamieni)



Kilka zasad:
* unikaj tłustych/smażonych potraw
* unikaj czerwonego mięsa
* unikaj dużych posiłków, szczególnie przed snem
* unikaj gazowanych napojów
* jedz surówki z octem lub oliwą
* nie stosuj ostrych diet, żadnych diet oczyszczających - waga ma spadać stopniowo
* używaj chudego nabiału i chudego mięsa
* zażywaj Omega3 (blokuje powstawanie cholesterolu w żółci)
* do potraw dodawaj imbir (pomaga w trawieniu tłuszczy) i kurkumę (wspomaga przepływ żółci)
* jedz dużo warzyw, owoców i zboża, gdyż zawierają one dużo błonnika


Dozwolone produkty
(Montignac: 35 i mniej, 50 i mniej, niedozwolone; nie wiem, jak to z MM wygląda)


awokado dobry sposób na dostarczenie organizmowi potrzebnych tłuszczy prosto z owoca  
anyż IG 53
banany tylko twarde i zielone
bataty
biszkopt IG 46
brokuły
brzoskwinie surowe
budyń IG 43, ale to przecież sztuczne jest, więc na MM raczej nie
buraki czerwone surowe
cebula w małych ilościach jest względnie tolerowana, pomaga w oczyszczeniu wątroby (ale nie przetworzona w postaci płatków czy proszku)
chili względnie tolerowane
chleb pszenny chrupki, dobrze wypieczony, Graham, razowy
ciasto drożdżowe ale domowej roboty, z dozwolonych składników
ciasto z owocami ale domowej roboty, z dozwolonych składników
cielęcina
cielęcina w galarecie
cukier gronowy
cukinia
curry względnie tolerowane
cykoria
cynamon
cytryna poranna szklanka soku z cytryny z gorącą wodą oczyszcza wątrobę
czarna herbata w I fazie (i w ogóle) najlepiej przerzucić się na czerwoną i/lub zieloną
czerstwe białe pieczywo
czosnek  w małych ilościach jest względnie tolerowany, pomaga w oczyszczeniu wątroby (ale nie przetworzony w postaci płatków czy proszku)
dorsz
drób w galarecie
dynia
fasolka szparagowa
flądra
fruktoza
galaretka domowej roboty
goździki
grapefruit świeży
gruszki
grysik
grzanki domowej roboty
herbaty ziołowe
indyk
jabłka
jagnię
jagody jałowca
jajka
jeżyny
jogurty odtłuszczone
kalafior
kalarepa
kapusta kwaszona
kawa ziarnista słaba
keks domowej roboty 
ketchup
kiwi
kminek
koktajle mleczne
koper włoski
kraby
kura, kurczak
len IG35
lin
liście bobkowe
łosoś
makarony
maliny
mandarynki
marchew
margaryny miękkie (w kubkach)
marmolada niesłodzona
masło
maślanka (max ½ dziennie)
mąka zwykła, ziemniaczana
melony
miód pszczeli
mleko kakaowe z mleka odtłuszczonego lub nisko tłuszczowego
mleko odtłuszczone, nisko tłuszczowe, kondensowane do 7,5%, produkty z kwaśnego mleka
morele
muszkat
oberżyny
ocet
ogórki
okoń
okra (ladies' fingers, Hibiskus)  IG 20
oleje roślinne i słonecznikowy, z kiełków pszenicy, kukurydziany, sojowy, lniany ostatni dobrze jest dodawać razem z sokiem z cytryny lub octem do sałatek/surówek - nigdy nie gotować
oliwa
papryka słodka w małych ilościach jest względnie tolerowana
peklowane mięso w puszkach
pieczarki
piernik domowej roboty
pietruszka
płatki kukurydziane
płatki owsiane, pszenne
polędwica
pomarańcze
pomidory bez skórki
przecier pomidorowy
pstrąg
raki
rosół na mięsie chudy
ryba w galarecie
ryż
rzeżucha
rzodkiew
sałata
sałata zielona
seler
sery chude do 3%
słodzik
soki owocowe należy unikać, chyba że są to soki z organicznych winogron lub jabłek i warzywne domowej roboty; najlepiej z buraka lub ogórka -można do nich dodać inne zielone warzywa (boćwina IG70, seler naciowy, marchewka - należy jednak unikać warzyw z rodziny kapuścianych) 
sola
sosy o małej zawartości tłuszczu
sucharki
szczupak
szczypiorek
szpinak
szynka bez tłuszczu, chuda
śmietana do 10%
truskawki
tuńczyk świeży
twarogi chude do 3%
wędliny drobiowe
woda mineralna niegazowana 
wołowina (chuda)
ziele angielskie
zielony groszek
ziemniaki w mundurkach, ziemniaki solone, ziemniaki puree, kluski ziemniaczane z gotowanych ziemniaków
zimna pieczeń
zioła
zupy lekko podprawiane

Owoce -  dojrzałe oraz niezbyt kwaśne, obrane ze skórki. Owoce jagodowe (jagody, poziomki, maliny) najlepiej przetrzeć przez sitko, a gruszki ugotować lub upiec


Należy unikać
(Montignac: 35 i mniej, 50 i mniej, niedozwolone; nie wiem, jak to z MM wygląda)


alkohol (piwo, wino, likier)
cebula
czekolada
czerwone mięso
gluten (pszenica, żyto, owies, orkisz, kamut /durum: pszenica twarda/ itd.) 
grejpfrut
herbata czarna
indyk  
jajka
kalafior
kapusta
kawa
kukurydza
kurczak
lody
margaryna
napoje gazowane 
pomarańcza
potrawy smażone i ostre
produkty mleczne
orzechy
owies
rzepa
soki owocowe
wieprzowina
woda gazowana, z kranu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz