8.12.2011

Racuszki z jabłkiem i otrębami

Przepis wzięty stąd i nieco zmodyfikowany:
Składniki:
1 szklanka zsiadłego mleka, kefiru lub jogurtu naturalnego 
1 jajko 
1 łyżka cukru trzcinowego 
1/2 szklanki otrąb owsianych
1/2 szklanki mąki pszennej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 duże jabłko
cukier waniliowy 
szczypta soli
Przygotowanie:
Jajko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę. Dodać mleko (kefir lub jogurt), wymieszać. Mąkę, proszek do pieczenia i otręby wymieszać z pozostałymi składnikami. Na koniec dodać obrane i pokrojone w niedużą kostkę jabłko.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć nieduże placuszki na złoty kolor. Na talerzu można je posypać cukrem pudrem. 


Moja wersja:
Składniki:
3 łyżki otrębów owsianych
1 łyzka otrębów pszennych
2 łyżki zarodków pszennych
2 łyżki mleka w proszku
2 białka
łyżka fruktozy
łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szkl napoju sojowego
kilka kropel olejku waniliowego
szczypta soli
1 duże jabłko
olej kokosowy
Przygotowanie:
Jabłko obrać, pozbyć się pestek, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wymieszać wszystkie składniki razem.
Teflon nagrzać, 'zeskrobiać' (najlepiej widelcem) oleju kokosowego, rozpuścić na patelni i rozprowadzić go po całej powierzchni.Wykładać ciasto na patelnię (z pół łyżki na 1 placek) i rozsmarować (żeby nie były za grube). Smażyć na wolnym ogniu, przewrócić i smażyć jeszcze chwilkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz