Przepis zainspirowany jak zwykle resztkami w lodówce, soczewicą z cukinią oraz soczewicą z pieczarkami:
Skadniki:
soczewica zielona ok 30dkg
pół małej cukinii
6-8 mniejszych pieczarek
pół cebuli
sól
pieprz (mało!)
kurkuma
łyżeczka oleju kokosowego (lub innego dozwolonego)
sos sojowy
Przygotowanie:
Soczewicę ugotować wg instrukcji na opakowaniu (bez soli, za to z łyżeczką kurkumy). W międzyczasie na łyżeczce oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać cukinię i pieczarki pokrojone odpowiednio w kostkę i plastry. Posolić. Jak już woda z nich wyparuje, można dolać 1/3 szklanki wody, wlać kilka kropel sosu sojowego - dusić i doprawić do smaku. Odcedzić soczewicę, dorzucić do reszty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz