30.11.2011

Potrawka z kurczaka na 2 sposoby(*****)

Przepis wzięty stąd:
Składniki:
podwójna pierś z kurczaka
papryka
cebula lub dwie mniejsze
śmietana 18%- mały kubek dałam 12%
sól, pieprz
curry- w wersji II
Przygotowanie:
Piersi przekrawamy na cieńsze porcje i doprawiamy solą i pieprzem. W wersji II obtaczamy w curry. Dusimy.  W tym czasie kroimy w kostkę cebulę i paprykę. Gdy już kurczak będzie miękki wysypujemy na niego warzywa i dusimy około 10 minut (nie trzeba mieszać). Po tym czasie dodajemy śmietanę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy i podgrzewamy, aby sos zrobił się gęstszy. Można również zrezygnować z curry, wtedy sos będzie śmietanowy (moim zdaniem ciut lepszy). Podajemy z ulubioną sałatką.
Zrobiłam trochę inaczej:
Na jednej patelni zeszkliłam cebulę, dodałam paprykę, poddusiłam. Na drugiej patelni usmażyłam kurczaka. Do woka wrzuciłam wszystkie składniki, dodałam śmietany i już zgodnie z przepisem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz