14.11.2011

Lubczykowy gulasz z piersi(*****)

Składniki:
1 kg piersi kurczaka
2 cebule
dość spory pęczek lubczyku (liście) lub suszony dałam 2 spore szczypty suszonego
papryka słodka w dużej ilości
majeranek
przyprawa do  złocistego kurczaka do smaku pominęłam
1 -2 łyżki oliwy z oliwek
do zaciągnięcia sosu, mleko i skrobia jogurt naturalny + mleko +mąka orkiszowa 15 (niedozwolona na MM)
Przygotowanie:
Rozgrzać patelnię z oliwą, dodać pokrojoną cebulę i przyrumienić. Pokroić piersi w paseczki. Wrzucić na patelnię i dodać przyprawy (przyprawy dałam wcześniej do kurczaka i dobrze wymieszałam). Całość podsmażyć (ale tylko, żeby pozbyć się różowości, nie przypiekać). Całość zalać wodą i dodać pokrojony lubczyk. Całość dusić pod przykryciem około 40 min zmniejszając gaz. Na końcu zaciągnąć skrobią rozrobioną w mleku wedle uznania. Trzeba uważać na sól!

Podane z quinoa/kwinoa i fasolką zieloną ugotowaną na parze (10 minut pod przykryciem).





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz