23.11.2011

Kedgeree(*)

Przepis wzięty z Nigella bites:
Składniki:
3 filety z łososia
cebula
225g ryżu basmati
3 ugotowane jajka pominąć 
oliwa
skórka z limonki
sos rybny, a jak nie ma - ciemny sos sojowy
kolendra (najlepiej świeża)
przyprawy: kumin, kurkuma
Przygotowanie:
Łososia ugotować w posolonej wodzie z dodatkiem startej skórki z limonki w średnio nagrzanym piekarniku przez ok 15 minut (woda powinna w połowie zakrywać łososia). Wodę zlać do pojemnika, łososia odstawić (można przykryć folią, żeby nie wystygł). 
Na łyżeczce oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać (po łyżeczce) zmieloną kolendrę, kurkumę i kumin. Wymieszać. Wsypać ryż, wymieszać dokładnie. Wlać wodę z łososia (na 225g ryżu, należy wlać 500ml wody), przykryć i przez ok15 minut dusić na najmniejszym ogniu. 
Łososia rozdziabać widelcem (większe kawałki), dodać ryż, wymieszać dokładnie. Dodać ugotowane jajka, przekrojone na 4 części, polać łyżeczką lub dwiema sosu rybnego, wcisnąć sok z pół limonki, posypać świeżą kolendrą. Wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz