13.11.2011

Łosoś z sosem bazyliowym (****)

Przepis wzięty stąd:
Składniki:
Łosoś:
3 filety łososia (po około 150 - 200 g każdy)
sól morska
1 łyżka oliwy z oliwek 
Sos bazyliowy:
1 duży lub 2 mniejsze pęczki bazylii
100 ml śmietanki kremowej 30%
sól morska i świeżo zmielony lub młotkowany czarny pieprz
szczypta cukru dałam fruktozę
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1 ząbek czosnku
100 ml gęstej śmietany 18%
1/3 szklanki listków mięty
1 łyżeczka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
Przygotowanie:
Sos bazyliowy: oderwać listki bazylii i razem z miętą (jeśli używamy) włożyć do rondelka. Dodać śmietankę kremową i na małym ogniu zagotować. Odstawić z ognia i zmiksować. Doprawić solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny, dodać przepołowiony ząbek czosnku oraz oliwę z oliwek (jeśli używamy), a na koniec wymieszać z gęstą śmietaną. Przed podaniem podgrzać i w razie konieczności chwilę pogotować, gdyby sos był za rzadki, usunąć czosnek.
Łosoś: Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Filety oprószyć solą i posmarować oliwą. Do piekarnika włożyć blachę do pieczenia i nagrzewać ją przez około 10 minut. Na rozgrzanej blaszce położyć łososia skórką do dołu i piec przez 10 minut. Jeśli pieczemy jednocześnie chrupiące ziemniaki, łososia dodajemy na 10 minut przed końcem pieczenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz