Przepis wzięty stąd:
Składniki:
500g dużych mączastych ziemniaków, obranych i pokrojonych w 1,5 centymetrowe plastry, każdy plaster pokrojony na 4 kawałki bez
500g linguine
200g cienkiej zielonej fasolki, bez końcówek i pociętej na mniejsze kawałki
pesto:
100g listków bazyli
100g startego parmezanu bez
1 obrany ząbek czosnku
100ml oliwy
100ml extra-virgin olive oil
Przygotowanie:
Zagotuj ziemniaki w posolonej wodzie - wody ma być tyle, żeby makaron mógł się w tym ugotować. Gotuj ziemniaki do miękkości, ok 20 minut, potem dodaj makaron. Sprawdź instrukcję na opakowaniu i jakieś 4 minuty przed końcem gotowania makaronu, dodaj fasolkę.
W międzyczasie wymieszaj składniki na pesto przy użyciu robota kuchennego (dałam tylko 1 łyżkę olive oil). Zachowaj 0,5 kubka płynu z ziemniaków, makaronu i fasolki, resztę wylej. Do garnka wlej pesto oraz wystarczająco dużo płynu, żeby zrobić płynny sos. Wymieszaj. Podawaj natychmiast.
Miałam zdecydowanie za mało bazylii :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz