30.11.2011

Ryż z sosem pomidorowo-bazyliowym(****)

Dla kogoś, komu zostało pół paczki ryżu z dnia wcześniejszego :)
Składniki:
ryż brązowy (lub inny dozwolony) - ugotowany zgodnie z MM
sok pomidorowy (nie przecier, ale jak już ktoś ma przecier to więcej pomidorów trzeba dodać i rozgotować je, żeby zagęściły, ewentualnie pomidory z puszki bez skóry) -  dla 1 osoby tak z pół lub 3/4 szklanki starczy
pomidory bez skóry (dla mnie 1 średni dla jednej osoby był w sam raz)
bulion (pół szklanki) lub kostka rosołowa (pół + pół szklanki wody)
bazylia świeża
oregano suszone
sól
sos tabasco
sos sojowy
pół łyżeczki fruktozy
Przygotowanie:
Ryż ugotować. W osobnym garnku rozpuścić kostkę rosołową, wlać sok pomidorowy, zagotować. Pokroić pomidora na małe kawałki, wrzucić do garnka. Wsypać sól, fruktozę (próbować, żeby smakowo pasowało), troszkę oregano (nie za dużo), kilka kropel sosu sojowego, ze 3 krople sosu tabasco - doprawiać, aż będzie smakowało. Kilka dużych listków bazyli posiekać drobno, dodać do garnka i podgotować z 2 minutki. Wrzucić ryż i wymieszać dobrze, zagrzać. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz