Składniki:
kilka listków pekińskiej
śmietana 30% (opcjonalnie)
gęsta śmietana
jogurt naturalny 3,8%
czosnek
kilka kropel soku z cytryny
sól, pieprz
Przygotowanie:
Listki opłukać i osuszyć. Wyciąć białą grubą część a resztę pociąć na cienkie paski. Włożyć do miski, posolić, wymieszać i odstawić.
W garnuszku wymieszać 4-5 łyżek gęstej śmietany z 2-3 łyżkami jogurtu (jeżeli jest za gęste, można rozrzedzić śmietaną 30% lub mlekiem). Wycisnąć 1-2 ząbki czosnku, dodać kilka kropel soku z cytryny, sól i pieprz. Wymieszać i odstawić do przegryzienia.
Kapustę wycisnąć i wymieszać z sosem.
Idealne do cziken kebaba.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz