Przepis wzięty stąd:
Składniki:
0,5 kg brukselki
100 ml kremówki
łyżka masła
fit do warzyw (Skład: czosnek*, natka pietruszki, oregano, ekstrakt drożdżowy, liście pokrzywy-7%, błonnik-5%, natka lubczyku, bazylia, tymianek, cząber, majeranek.*składnik zawiera dwutlenek siarki. )
pieprz,sól
pietruszka
Przygotowanie:
Brukselkę oczyścić zblanszować (wrzucić do gorącej wody i gotować przez 3 minuty, wyciągnąć, przelać zimną wodą) w osolonej wodzie, przekroić każdą na pół.
Rozgrzać masło poukładać brukselkę przeciętym do spodu dość mocno podsmażyć, aż zbrązowieje, posypać wegetą (ja robię sama składniki jak w oryginale lecz bez soli i konserwantów),pieprzem, posolić, zamieszać, wlać kremówkę, przykryć, dusić 5-7 minut.
Następnym razem dać mało przypraw a brukselkę ugotować a nie zblanszować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz