Danie tylko i wyłącznie dla miłośników soczewicy, lubiących kalafior i pomidory w każdej formie, którzy nie mają czasu, ale za to ochotę na coś gorącego, co daje się szybko przyrządzić :)
Przepis zainspirowany tym:
Składniki:
olej kokosowy
przyprawy: imbir, curry, pieprz cayenne, papryka czerwona
soczewica czerwona
kawałek kalafiora
sok pomidorowy
sos sojowy
Przygotowanie:
Mały kawałek oliwy rozpuścić w woku, wsypać po szczypcie przypraw. Przesmażyć, dodać kalafior pokrojony na małe kawałki (mrożony też może być), podsmażyć. Dodać soczewicę, wlać gorącej wody, dodać sok pomidorowy. Gotować do miękkości soczwicy. Jeżeli danie jest za gęste - dodać wody/soku, jeżeli za rzadkie -odparować, ewentualnie odlać trochę płynu. Dodać sos sojowy. Doprawić do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz