Przepis wzięty stąd:
Składniki:
4 piersi z kurczaka
1 pęczek pietruszki
1 pęczek bazylii
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, papryka czerwona słodka, papryka chili, rozmaryn (pominęłam)
5 łyżek ostrej musztardy na 2 filety dałam 2 łyżeczki zwykłej musztardy, Dijon dałabym 1 łyżeczkę
3 łyżki oliwy
3 suszone pomidory pominęłam
Przygotowanie:
W misce wymieszać wszystkie składniki poza filetami (bazylię i pietruszkę poszatkować, czosnek wycisnąć). Filety oczyścić, przekroić na pół lub 3 części (w zależności od kawałków; można zostawić w całości). Marynować kurczaka przez 4-6 godzin lub zostawić na noc (u mnie godzina wystarczyła).
Kurczaka włożyć do żaroodpornego naczynia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, zapiekać 30-40 minut. Najlepiej podawać z surówką. Podałam z surówką z pekinki i marchewki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz