4.11.2011

Zapiekany łosoś (***)

Przepis wzięty stąd:
Składniki:
1-2  filety z łososia
4-5 swieżych  pokrojonych na cieniutkie plasterki ząbków czosnku
sól z czosnkiem
oliwa z oliwek
sok z połówki swieżej cytryny
Przygotowanie:
Filety kroimy na 10-15 cm kawałki i moczymy w mleczku przez 30 minut (ryba jest delikatniejsza), następnie dobrze płuczemy i na górę każdego fileta układamy pokrojony czosnek, posypujemy solą czosnkową do smaku.
Każdy  kawałek zawijamy w folię aluminiową uprzednio dodając odrobinę oliwy z oliwek i tak przyprawione filety kładziemy na blachę. Pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku  przez 30 -  40 minut (czas pieczenia zależy od ilości  filetów).
Po wyjęciu rybki  delikatnie polewamy ją sokiem z cytryny oczywiście wedle upodobania.

Zamiast łososia można wykorzystać każdą białą rybkę. 


Rybka podana z pieczarkami z masłem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz