5.11.2011

Kurczak w rękawie by Nika (****)

Przepis wzięty stąd:
Składniki:
5 ćwiartek kurczaka bez
2 piersi
1 cebula
1 pora bez
1 garść pietruszki
1 garść koperku bez
papryka czerwona
kilka pieczarek
przyprawy : sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, majeranek oraz przyprawy Kontanyi z kurkumą i mietą, imbirem i kardamonem. Nie miałam tej przyprawy więc kurczaka przyprawiłam: solą, pieprzem, czerwoną ostrą i słodką papryką, ziołami, majerankiem, odrobiną imbiru.
Rękaw do pieczenia
Przygotowanie:
Warzywa pokroić, wrzucić do miski i wymieszać z resztą składników (kurczaka obrać ze skóry). Rękaw dociąć na odpowiednią długość. Wrzucić całość do niego i spiąć na obu końcach. Nakłuć folię i całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st. Piec około 55 min. Kurczaka polałam oliwą, ale nie jest to konieczne. Do woreczka, do mięsa, dodałam pieczarki przekrojne na pół, kilka plastrów papryki czerownej.

55 minut to zdecydowanie za długo, jak na same piersi. Tak z 15 minut od momentu, kiedy worek się napowietrzy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz