16.11.2011

Small pasta with salami(****) - nie-MM

Przepis zaczerpnięty z pierwszego odcinka pierwszego sezonu Nigella Kitchen:
Składniki:
makaron - najlepiej z durum/semoliny i w dziwnym kształcie (to już mój pomysł) - nie jakieś świderki (chociaż one najlepsze), ale coś 'nietypowego'; ja dałam Riccioli
biała fasola z puszki
salami
pomidory z puszki - najlepiej takie rozciapane albo jak najdrobniej pokrojone
masło
liść laurowy
sól, pieprz, maggi
Przygotowanie:
Nastawić wodę na makaron (posolić). W międzyczasie pokroić salami na paski, rozgrzać teflon, podsmażyć salami, żeby się zarumieniło (bez dodawania ekstra tłuszczu). Do tego dodać pomidory z puszki i tak z 10g masła. Wymieszać. Dodać odsączoną (ja ją jeszcze płuczę) białą fasolę, liść laurowy. Wymieszać.
Ugotować makaron (jak się gotuje, można wlać do kubka trochę wody z pianą z makaronu i to można dodać później do całości, żeby zagęściło).
Odcedzić makaron, wrzucić do sosu. Dodać jeszcze z 10g masła, wymieszać. Jeżeli wszystko jest rzadkie, można dodać 1-2 łyżki wody z makaronu. Można dodać pieprz i maggi do smaku. Odstawić makaron na 2-3 minuty.
Dla jednej osoby, która nie przepada za pomidorami: 100g makaronu (można nawet 70g), 3-4 łyżki fasoli, pół puszki pomidorów. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz