Przepis zaczerpnięty z pierwszego odcinka pierwszego sezonu Nigella Kitchen:
Składniki:
makaron - najlepiej z durum/semoliny i w dziwnym kształcie (to już mój pomysł) - nie jakieś świderki (chociaż one najlepsze), ale coś 'nietypowego'; ja dałam Riccioli
biała fasola z puszki
salami
pomidory z puszki - najlepiej takie rozciapane albo jak najdrobniej pokrojone
masło
liść laurowy
sól, pieprz, maggi
Przygotowanie:
Nastawić wodę na makaron (posolić). W międzyczasie pokroić salami na paski, rozgrzać teflon, podsmażyć salami, żeby się zarumieniło (bez dodawania ekstra tłuszczu). Do tego dodać pomidory z puszki i tak z 10g masła. Wymieszać. Dodać odsączoną (ja ją jeszcze płuczę) białą fasolę, liść laurowy. Wymieszać.
Ugotować makaron (jak się gotuje, można wlać do kubka trochę wody z pianą z makaronu i to można dodać później do całości, żeby zagęściło).
Odcedzić makaron, wrzucić do sosu. Dodać jeszcze z 10g masła, wymieszać. Jeżeli wszystko jest rzadkie, można dodać 1-2 łyżki wody z makaronu. Można dodać pieprz i maggi do smaku. Odstawić makaron na 2-3 minuty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz