Składniki:
kilka ziemniaków
oliwa
przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, kminek, czosnek granulowany, suchy koperek, sól, pieprz czarny, majeranek
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie (tak, żeby były twardawe), odcedzić i przestudzić. Pokroić w małe kawałki.
2 łyżki oliwy podgrzać w rondelku, wrzucić do niego ziemniaki i dokładnie wymieszać.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200 stopni. Przesmarować blachę oliwą i włożyć do piekarnika na 10 minut. Ziemniaki wyłożyć na blachę i zapiekać 15 minut. Przewrócić ziemniaki o piec kolejne 15 minut. Wyciągnąć blachę, ziemniaki posypać przyprawami, dobrze wymieszać. Zwiększyć temperaturę do 220 stopni (jak piekarnik się nagrzewał, ziemniaki były na ciepłej płycie, przykryte folią). Włożyć do piekarnika na 10 minut, żeby się przyrumieniły.
Podawać z łososiem z sosem bazyliowym i surówką z pekinki i marchewki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz