16.11.2011

Sałatka z tuńczyka i ciecierzycy(***)

Przepis wzięty stąd:
Składniki:
puszka tuńczyka w sosie własnym
puszkę ciecierzycy
2 pomidory
1 łyżkę pokrojonych listków bazyli
2 łyżeczki czarnego pieprzu (może być za dużo)
2 łyżeczki oliwy z oliwek dałam olej lniany
Przygotowanie:
Odsączyć tuńczyka, można rozdziabać widelcem albo pokroić, przełożyć do miski. Ciecierzycę wyłożyć na druszlak, niech odcieknie. Dodać do miski. Pomidory - spażyć (zalać gorącą wodą, trzymać przez 30-40 sekund, wylać wodę, przelać pomidory zimną wodą) jeżeli jest taka potrzeba i ściągnąć skórkę - pokroić w kostkę (pozbyłam się również nasion i pokroiłam w plastry). Dodać pieprz, można też sól, oliwę i wymieszać.
Można podawać z krakersami lub zimnym makaronem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz