4.11.2011

Zapiekanki (*****)

Składniki:
składniki na chlebki z otrąb znajduje się tutaj
przecier pomidorowy
dozwolona wędlinka/kiełbasa
pieczarki
cebula
papryka czerwona
ser żółty
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, bazylia, papryka słodka i ostra, papryka chili
Przygotowanie:
Dla 2 osób, zrobić 3 chlebki i każdy przekroić na pół. Odłożyć na płasko, ponieważ mają tendencję do wyginania się, jak stygną.
Do kubka wlać przecier pomidorowy i doprawić przyprawami. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na łyżeczce oliwy. Dodać pokrojone w kostkę/plasterki pieczarki - posolić i popieprzyć, odparować wodę. Paprykę pokroić w kostkę, wędlinkę w kostkę. Kiełbasę można pokroić w  kostkę i podsmażyć na patelni. Ser żółty zetrzeć na małych oczkach.
Każdą połówkę chlebka przesmarować sosem pomidorowym, położyć pieczarki z cebulą, paprykę, wędlinę/kiełbasę, posypać żółtym serem. Zapiec w piekarniku do rozpuszczenia się sera. 
Każdą zapiekankę posmarować albo pozostałym sosem pomidorowym albo sosem czosnkowym. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz