28.10.2011

Dukan: tost z mikrofalówki (****)

Przepis wzięty stąd:
Składniki:
1 łyżka do zupy otrąb zbożowych
2 łyżki do zupy otrąb owsianych 3 łyżki owsianych też mogą być
1 łyżka do zupy serka homogenizowanego 0% dałam 2
1 płaska łyżeczka do kawy proszku do pieczenia pół 
1 całe jajko białko albo całe jajko - wsio zależy, czy to ma być W czy T
kilka kropli dowolnego aromatu tylko, jeżeli bułka ma być na słodko, jeżeli na słono
sól 
Przygotowanie:
Otręby miksować przez 1 minutę, aby otrzymać rodzaj mąki (chyba, że ktoś ma już zmielone ;). Zmielone otręby przesypać do pojemnika i dorzucić wszystkie pozostałe składniki. Zagnieść ciasto (raczej wymieszać łyżką; nie ma potrzeby, aby ciasto stało do wyrośnięcia). Przełożyć ciasto do dowolnej formy. Piec w mikrofalówce przez 4 minuty. Po wyjęciu zostawić do ostygnięcia (nie wyjmować, tylko lekko uchylić drzwiczki i niech stygnie). Chleb można pokroić w kromki, które następnie wkładamy do tostera, aby chlebek był bardziej chrupki. Nie ma potrzeby solenia. 


II wersja:
Składniki:
1,5 łyżki otrębów owsianych
1,5 łyżki zarodków pszennych
2 łyżki jogurtu nat
sól
jajko 
Przygotowanie:
Składniki wymieszać, włożyć do miseczki i do mikrofalówki na 4 minuty (na średniej mocy).

 II wersja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz