Przepis - oryginalnie z indyka - wzięty stąd:
Składniki:
1 pierś z indyka,
oliwa z oliwek,
1 zielona papryka,
2 średnie cebule,
ziola prowansalskie(do smaku),
bazylia(do smaku),
pieprz ziołowy(do smaku),
oregano(do smaku),
sól czosnkowa(do smaku),
Przygotowanie:
pokroić pierś w średniej grubości paski; do miseczki wlać 4 duże łyżki oliwy z oliwek dodając przyprawy (zioła prowansalskie, sół czosnkową, oregano, bazylię, pieprz) zamieszać dokładnie wszystko i każdy kawałek indyka dokladnie nasmarować tym potem zostawić na 20 minut w tej miseczce.
W tym czasie pokroić cebule w cienkie paski i paprykę również.
Po 20 minutach nalać trochę oliwy na patelnię i obsamażyć z każdej strony kawalki indyka, dodać potem cebulę i paprykę i dusić mieszając jakieś 10-15 minut (aż cebula będzie zeszklona).
Podawać z surówką z kalarepki. Do tego można dodać kalafior ugotowany w wodzie (nie trzeba solić) z ziołami prowansalskimi.
Podawać z surówką z kalarepki. Do tego można dodać kalafior ugotowany w wodzie (nie trzeba solić) z ziołami prowansalskimi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz