Przepis wzięty stąd:
Składniki:
kurczak (udka albo piersi) tylko piersi
czosnek (wedle uznania - ja daje całą główke świeżego czosnku)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oleju
3 łyżki wody
przyprawy
cynamon
goździki bez
ziele angielskie
gałka muszkatułowa
pieprz
imbir
kminek kilka ziarenek
czerwona papryka
curry
Przygotowanie:
1. Kurczka umyć i wysuszyć. Jeżeli robimy piersi z kuczaka - można je pokroić na mniejsze części. Udka przecinamy na pół.
2. Posypać kurczaka przyprawami i zgniecionym świeżym czosnkiem. bez
3. Przełożyc kurczaka do miski.
4. Przygotować sos: koncentrat pomidorowy + olej + woda + sok z cytryny. Tutaj dodałam 2 ząbki czosnku.
5. Polać kurczaka sosem i dobrze wymieszać.
6. Kurczka przykryc folia i wsadzić do lodówki na conajmniej godzinę.
Najlepiej jest przygotować kurczaka dzień wcześniej wieczorem i zostawić go na noc w lodówce.
8. Godzinę przed pieczeniem kurczaka wyjąć z lodówki i przełożyć do naczynia, w którym będzie pieczony (przekładamy mięso razem z marynatą).
9. W zależności od ilości mięsa piec około godziny w temperaturze 180 - 200 stopni.
Im więcej mięsa tym dłuższy czas pieczenia. Kurczaka piec pod przykryciem (moze byc folia aluminiowa).
10. Po upieczeniu kurczak wygląda tak:
Kiedy kurczak piecze sie w piekarniku przygotowujemy Sos Toum
Składniki:
cała główka czosnku
1/2 - 1/3 szklanki oleju
3 lyżki majonezu
sok z 1/2 cytryny
sól pieprz
Przygotowanie:
1. Czosnek zmiażdzyć dodać sól oraz sok z cytryny - włożyć do miseczki.
2. Dodać odrobinę oleju i wymieszać.
3. Następnie dodawać olej cały czas mieszając - na końcu dodać majonez i dobrze wszystko wymieszać.
4. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Kurczaka podawać razem z sosem i sałatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz