19.10.2011

Zapiekane piersi z kurczaka (*****)

Przepis na filety wzięty stąd i lekko zmodyfikowany:

Składniki:
4 filety drobiowe
35 dag pieczarek
ser mozzarella (1 kulka) zotarellka lepsza :) Można też dać plasterki żółtego sera zamiast zotarellki
przyprawy czyli sól, pieprz, czerwona papryka słodka i papryka chili
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć. Odłożyć 3-4 łyżki.  Pokroiłam drobno pieczarki, włożyłam do garnka, podlałam lekko wodą, posoliłam. Po uduszeniu, odcedziłam (jeżeli zrobione wcześniej i zdążyły wystygnąć - można podgrzać, ale niekoniecznie).
Filety umyć, osuszyć i rozbić. Każdy dobrze przyprawić. Usmażyć z jednej strony (można na kilka minut przykryć pokrywką), przewrócić na drugą (odwracać, gdy mięso na wierzchu jest białe a spód podsmażony). Wyłożyć na każdą pierś porcję odłożonych pieczarek i położyć na nie plastry mozzarelli (zotarellki, które posypałam papryką).
Smażyć aż mozzarella się rozpuści, a mięso usmaży. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz