Przepis wzięty stąd:
Składniki:
130g quinoa 100g
kieliszek białego (wytrawnego) wina bez
1 cebula
szklanka bulionu warzywnego (lub rosołku) PÓŁ kostki rosołowej
ok. 100g grzybków (pieczarek lub innych) pieczarki
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić; podsmażyć / zeszklić w 1 łyżce oliwy; przełożyć do osobnego naczynka.
W pozostałej ze smażenia cebuli oliwie poddusić grzybki pokrojone w plasterki; następnie rónież przełożyć do osobnego naczynka.
Nadal na tej samej patelni wymieszać quinoa z podsmażoną cebulką, zalać winem.
Gotować na delikatnym ogniu aż wino calkiem wyparuje, następnie wlać ciepły bulion; przykryć i gotować ok. 10 min.
Na koniec dodać grzybki, delikatnie wymieszać, doprawić, przykryć i odstawić na ok. 5 min do "przegryzienia" (ja zostawiam na ciepłej kuchence) ;
Ja zawsze dodaję też wcześniej jakąś zieleninkę, typu natka pietruszki czy kolendra czy koperek, lub jakąś mieszankę suszonych ziół do warzyw / sałatek.
Na patelni poddusić pieczarki, przełożyć na talerz. Dać łyżeczkę oliwy na patelnię i usmażyć na niej cebulkę. Dodać quinoa i od razu dać z 250-300ml wody z POŁOWĄ kostki rosołowej. Niech się gotuje do wygotowania wody/miękkości quinoa (ok 20-25 minut). Ściągnąć z ognia, dodać pieczarki. Popieprzyć do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz