Przepis wzięty stąd:
Składniki:
500 g (1/2 kg) pieczarek
200 ml gęstej kwaśnej śmietany
sok z jednej cytryny
pęczek szczypiorku
Przygotowanie:
Pieczarki ocieramy z paprochów ściereczką kuchenną. Odcinamy nóżki, a z kapeluszy zdejmujemy skórkę - łatwo odchodzi. Obrane kapelusze kroimy w cienkie plasterki i lekko solimy. Śmietanę mieszamy z sokiem z cytryny, dodajemy sól, sporo pieprzu i odrobinę cukru do smaku. Dokładnie mieszamy i polewamy pieczarki. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Połowę dodajemy do pieczarek i dobrze, choć delikatnie, mieszamy. Sprawdzamy, czy nie trzeba dosolić. Przekładamy sałatkę do ładnej salaterki i posypujemy resztą szczypiorku. Podajemy natychmiast i zjadamy tego samego dnia, bo nie da się jej przechowywać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz