12.10.2011

Krupnik (****)

Przepis wzięty stąd:
Składniki:
2 marchewki
1 pietruszka
1 por
2-3 łodyżki selera naciowego
150g kalafiora (mogą być same łodyżki)
100-120g pęczaku / jęczmienia
liść laurowy, ziele angielskie, koperek, sól pieprz
około 1,5 litra wody
Przygotowanie:
por i seler drobno posiekać, marchew i pietruszkę zetrzeć na grubej tarce, gotować w wodzie z przyprawami około 10-15 min. Wyłowić ziele angielskie i liść laurowy, 1/3 warzyw dokładnie zmiksować - zagęszczą zupę. Dodać pocięty w kostkę kalafior (jeśli będą to łodyżki, to całkiem fajnie udają ziemniaki), dodać przepłukany jęczmień / kaszę pęczak, gotować 10-15 min w zależności od kaszy (jeżeli czysty jęczmień, to dłużej). Dodać koperek, ewentualnie dosmaczyć solą i pieprzem, zostawić w ciepłym miejscu (ja wstawiam do piekarnika 50-60 st) na pół godziny, żeby kasza wchłonęła więcej wody i zmiękła. 
Dorzuciłam kawałek selera i kilka listków pietruszki. Wyciągnęłam po ugotowaniu.
Pyszne z Maggi.. Ale zamiast Maggi można dosypać odrobinę lubczyku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz