13.10.2011

Cannelloni z pieczarkami (**)

Składniki:
cebula
pieczarki
białko (1-2)
otręby owsiane
jogurt naturalny
mleko
mąka pp
przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie:
Farsz:
Cebulę i pieczarki pokroić w kosteczkę. Na łyżeczce podsmażyć cebulkę, dodać pieczarki - podsmażyć aż woda wyparuje. Posolić i popieprzyć. Odstawić do wystygnięcia. Dodać białko i otręby -  tyle, żeby farsz był 'zbity'. 
Zrobić sos beszamelowy wg tego przepisu (w wątku: Rury Cannelloni ze szpinakiem). Posolić i popieprzyć go. Wysmarować sosem spód naczynia żaroodpornego. 
Cannelloni przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Można przestudzić. Nakładać farsz (tak, żeby każda rurka była pełna!) i układać w naczyniu. 
Doprawić jogurt naturalny (dodałam do niego resztkę farszu), polać rurki z wierzchu. Ale o wiele lepszy jest zwykły sos pomidorowy z przyprawami - jak jest mokry to i makaron dojdzie.


Wstawić do piekarnika na ok 200stopni - czas pieczenia zależy od informacji na opakowaniu (ja rurki gotowałam 4 minuty w wodzie, wówczas zapiekam 20-30 minut).

Ten sposób przygotowania pieczarek wcale mi nie smakował.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz