11.10.2011

Dukan: Kurczak z porami i pieczarkami (*****)

Przepis wzięty stąd:
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 por
200g pieczarek
opcjonalnie 100ml białego wina
200ml jogurtu naturalnego
pół pęczku natki pietruszki 
sól, pieprz
papryka słodka i ostra
czosnek granulowany
Obejdzie się bez pietruszki i jogurtu.
Przygotowanie:
Por pokroić na 1cm kawałki, wrzucić na dobrze rozgrzaną patelnię, zalać winem lub wodą, podgotować. Najpierw pokroić filety i doprawić: solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, papryką słodką i ostrą. Piersi pokroić w paski, dodać do pora i dalej dusić. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki, pietruszkę posiekać. Dodać do piersi. Przyprawić wg uznania. Podsmażyć do miękkości piersi (można polewać wodą). Jogurt lekko osolić i zahartować gorącą wodą. Pod kurczakiem zmniejszyć ogień i wlać jogurt. Dokładnie wymieszać. Podawać posypane natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz