23.10.2011

Kurczak curry(****)

Przepis wzięty stąd:
Składniki:
2 piersi z kurczaka
500 ml jogurtu naturalnego
3 łyżeczki curry to zdecydowanie za dużo
sól, pieprz (do smaku)
1/2 łyżeczki czerwonej papryki
oliwa do smażenia obędzie się bez
Przygotowanie:
Na początku przygotujemy marynatę: do jogurtu dodajemy curry, czerwoną paprykę, sól i pieprz (do smaku). Najpierw sól i pieprz, potem resztę. Mieszamy dokładnie. Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.
Rozgrzewamy na patelni oliwę. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy kurczaka z całą marynatą. Można rozgrzać patelnię, wyłożyć kurczaka - 'ugotuje się' w tej wodzie, wówczas oliwa nie jest potrzebna. Smażymy ok. 10-15 minut. Podajemy z ryżem. Bez ryżu, chyba że dziki :) Podany z mizerią ze szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz