27.10.2011

K's Małe kanapeczki z mąki z ciecierzycy (****)

Próbowałam zrobić pitę z mąki z ciecierzycy. Wyszła, ale do pyszności to nie należało :)
Wystarczy zmienić sposób podawania i jest lepiej:
Składniki:
100g mąki z ciecierzycy (100g może być dla 1 osoby za dużo, jak na 1 posiłek, z 60-70 powinno starczyć)
2 białka (albo 1 duże jajko, ale to już posiłek T)
warzywa (wedle preferencji): cebula, papryka czerwona i żółta, pomidor, ogórek zielony, ewentualnie korniszony, sałata
sos czosnkowy (jogurt/śmietana, odrobina mleka, czosnek, sól, pieprz, czerwona papryka w proszku słodka i ostra, zioła prowansalskie, bazylia, oregano)
Przygotowanie:
Do białek dodać szczyptę soli i ubić (jeżeli całe jajko - białko ubić, żółtko wymieszać z mąką i mlekiem). W drugiej misce wymieszać (najlepiej mikserem na najmniejszych obrotach) mąkę i mleko, do mąki można dać jakieś przyprawy (dałam sól, pieprz i paprykę chili). Dodać ubite białka i wymieszać łyżką(!). Na kropli oleju rozsmarowanej na całej patelni nakładać dużą łyżką ciasto - robić takie małe placuszki. Usmażyć na małym ogniu (u mnie: 1,5).
W międzyczasie pokroić warzywa.

Każdy gotowy placuszek przesmarować sosem czosnkowym, ułożyć warzywa a wierzch można polać znowu sosem (te placki są dość suche).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz