25.10.2011

K's Grahamki tudzież pizzetki (*****)

Przepis wzięty stąd:
Składniki:
300 ml mąki pszennej graham - typ 1850 
100 ml letniej wody 
ćwierć dużych drożdży (czyli 25g?) 
soldna szczypta soli 
szczypta fruktozy 
kopiata łyżka oliwy z oliwek 
Przygotowanie:
Mąkę wsypać do naczynia, wygrzebać w niej dołek, wkruszyć drożdże, posypać fruktozą, zalać połową letniej wody i odstawić w ciepłe miejsce, zeby drożdże zapracowały. W reszcie wody rozpuścić trochę soli, dodać do mąki, dodać oliwę, wyrabiać ciasto, aż będzie ładna jednolita masa. W trakcie wyrabiania huknąć ciastem parę razy o blat z całej siły. Jak ktoś lubi, to można dodać do ciasta ziół wszelkiej maści - oregano, bazylię... Po wyrobieniu odłożyć znów w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jakieś pół godziny. 
Piekarnik rozgrzać do 250 stopni (Ja piekę z termoobiegiem i dolną grzałką). Formować bułeczki - z tej ilości wyjdą 4 sztuki, nakroić każdą na krzyż. 
Posadzić je na blasze posmarowanej oliwą i fru do pieca na jakieś 10 - 12 minut. W moim piekarniku piekłam ok 17 minut, wliczając w to czas na wyciągnięcie bułek i przekrojenie 1, żeby sprawdzić, czy  wśrodku upieczona.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz