14.10.2011

Surówka z białej kapusty z kalarepą(*)

Przepis wzięty stąd:

Składniki:
biała kapusta 1/4 główki
marchewka 4 sztuki
kalarepa 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
oliwa 4- 5 łyżek
koperek 3 łyżki
cukier 1 szczypta
Przygotowanie:
Z kapusty należy zdjąć wierzchnie liście, wyciąć głąb, połowę główki należy bardzo drobno pokroić i posolić, aby zmiękła. Warzywa należy obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych. Wszystkie składniki należy dokładnie ze sobą wymieszać. Posiekany koperek należy połączyć z oliwą i cukrem, dodać do warzyw i dokładnie wymieszać. Surówkę należy posypać drobno posiekanym koperkiem.
Kalarepa jest nie-MM (IG=70), więc baardzo rzadko :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz