12.10.2011

Cebulaki (*****)

Przepis wzięty stąd i stąd:

Składniki: 
zaczyn: 
4 dag świeżych drożdży 
1 łyżeczka fruktozy 
pół szklanki ciepłego mleka 
1 łyżeczka maki pp 
Reszta składników: 
3 szklanki mąki pp typ 1850 
1 białko 
1 łyżeczka soli 
pół szklanki mleka 
2 łyżki oliwy zapomniałam o oliwie do ciasta
4 duże cebule 
ulubione przyprawy, ja dałam - kminek mielony, pieprz czarny 
Moja wersja farszu: cebula, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, słodka i ostra papryka, oliwa, sól, pieprz, przecier pomidorowy
Przygotowanie: 
Zaczyn: 
drożdże rozcieramy z fruktozą, zalewamy mlekiem i dodajemy mąkę - odstawiamy do ciepłego miejsca na ok. 10 minut W rondelku podgrzewam mleko, dodaję fruktozę, dodaję drożdże - rozpuszczam, dodaję mąkę i mieszam. Odstawiam do urośnięcia.
1. Do miski wsypujemy mąkę, mleko, białko, oliwę i łyżeczkę soli. bez oliwy
2. Kiedy zaczyn urośnie dodajemy go też do miski. 
3. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia - ma podwoić objętość. Jeżeli ciasto bardzo się klei dosypujemy mąki, ale ciasto ma pozostać MIĘKKIE. 
4. Kroimy cebulę w kosteczkę. Na suchej patelni solimy cebulę i smażymy bez niczego dopóki nie wyparuje naturalny sok z cebuli, potem możemy podlać odrobiną wody. Dusimy do czasu, dopóki cebula nie zeszkli się. Na końcu dolewamy trochę oleju do smaczku, przyprawy i chwilę smażymy. Cebulę, pokrojoną drobniutko i posoloną, podsmażam na suchej patelni. Po kilku minutach daję 1-2 łyżeczki oliwy - podsmażam dalej. Dodaję przyprawy (zioła, oregano i bazylię rozdrabniam w palcach). W kubeczku rozpuszczam 2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego, wlewam na patelnię i duszę cebulkę. Podlewam wodą kilka razy aż cebulka będzie miękka.
5. Jak ciasto wyrośnie, za pomocą szklanki wycinamy kule, układamy w odstępach na blaszce i zostawiamy do wyrośnięcia około 30 minut - najlepiej w cieple. Urywam kawałek ciasta, gniotę w ręce, robię kulkę, odkładam na blachę wyłożoną papierem.
6. Jak kule urosną spłaszczamy je za pomocą dna szklanki. We wgłębienia wkładamy uduszoną cebulę. 
7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st. nie na termoobiegu ok.20 - 30 min. 

Farsz:
@ cebula z pieczarkami
@ serek homo z fruktozą i olejkiem waniliowym
@ serek homo z jogurtem owocowym/owocami

Zaglądam też tu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz