Przepis wzięty stąd:
Składniki:
50 dkg filetów 4 filety średniej wielkości
15 dkg pieczarek 300g albo nawet i 500g
2 cebule pół cebuli
2 łyżki masła
1/2 szkl. gęstej śmietany minimum 18%
3 łyżki startego żółtego sera
1 łyżeczka słodkiej papryki zapomniałam :)
kawałek cytryny
kawałek cytryny
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia 1 łyzka
Przygotowanie:
Pieczarki i cebulę pokroić, przesmażyć na patelni. Na łyżce oliwy podsmażyłam cebulkę, dodałam pieczarki, posoliłam i popieprzyłam.
Przełożyć do żaroodpornego naczynia, na to ułożyć porcje ryby (gdy mrożona, to wcześniej rozmrozić i osuszyć ). Filety rozmroziłam, umyłam (dobrze wytrzeć!), posoliłam i skropiłam sokiem z cytryny
Piec w temp. 200 st. ok. 20 minut.
Masło rozetrzeć ze śmietaną, solą i pieprzem, wymieszać z serem.
Zalać rybę, posypać papryką.
Zapiekać jeszcze przez ok. 10-15 minut.
Można podać z surówką z kapusty kiszonej i marchewki albo z kalafiorem. Można jeść bez żadnych warzyw, chociaż MM wymaga czegoś do pochrupania.
Można podać z surówką z kapusty kiszonej i marchewki albo z kalafiorem. Można jeść bez żadnych warzyw, chociaż MM wymaga czegoś do pochrupania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz