14.10.2011

Ryż z duszonymi warzywami (*****)

Przepis wzięty stąd:
Składniki:
100g ryżu basmati
500g pieczarek
2 cebule 
papryka świeża czerwona 
fit Up pobudzajacy Kamis (nie mam, ale skład: papryka słodka-28%, pomidor szuszony-24,5%, cebula, cebula*, błonnik owsiany-10%, czosnek*, chili-5,5%, natka pietruszki, szczypiorek)
Przygotowanie:
Cebule poszatkować, podsmażyć na kapce oliwy, podać poszatkowane pieczarki, dusic pod przykryciem, po pewnym czasie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, wrzucić opakowanie fit up'u (co prawda napisane na opakowaniu, ze to do sosu ale ja stosuje jako przyprawę do dań różnych), przemieszać, ewentualnie dosolić.
Ryż ugotować
Wszystko razem wymieszać. 
UWAGA! Danie dość ostre ale spożywany z nim jogurt 0% łagodzi doznania.
Zrobiłam inaczej: cebulkę i paprykę pokroiłam w drobniutką kostkę. Pieczarki w plastry. Na łyżeczce oliwy podsmażyłam cebulkę, dodałam papryki. Podsmażyłam chwilę. Dodałam pieczarki - posoliłam i podlałam lekko wodą. Jak już zostało bardzo niewiele wody na patelni, dodałam wcześniej ugotowany ryż. Przyprawiłam.


Danie bardzo podobne do Maggi's China Pfanne 'Chop Suey', ale bez kurczaka, czyli całkowicie MM.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz