3.10.2011

Chicken with parmesan and aromatic herbs (****)

Przepis wzięty stąd:
Składniki:
2 filety z kurczaka
parmezan
świeża bazylia
świeża mięta (opcjonalnie) bez
oregano
pieprz
czosnek
sok pomidorowy bez
cytryna
Przygotowanie:
Pozbyć się tłustego z filetów, każdy filet przekroić na pół wzdłuż i 'otworzyć', czyli uważać, żeby nie przekroić go całkowicie! Lekko zgnieść. Posolić, popieprzyć, posypać startą skórką z cytryny, drobno pociętą bazylią, oregano i startym na małych oczkach parmezanem (wszystko w środku fileta). 'Zamknąć' filet i zgnieść delikatnie (można tłuczkiem przez folię). Na zakończenie obsypać każdą pierś pieprzem i suszonym oregano.
Sos zrobić z soku, zmielonych świeżych ziół, soli, pieprzu i łyżki oliwy z oliwek. Zrobiłam bez tego. 
Podgrzać ok 2 łyżek oliwy na patelni, dodać ostrej papryki i plasterki czosnku. Włożyć filety i piec na dużym ogniu przez minutę, obrócić i zmniejszyć ogień o połowę. Piec przez 5 minut na każdej stronie (mięso jest dość grube), polewać sokiem z cytryny (uwydatnia aromaty i sprawia, że mięso jest kruche) (nie polewałam)
Trzeba uważać, żeby nie wysuszyć kurczaka! Filety wyłożyć na talerz, można posypać startym parmezanem i polać sosem. 

Do tego dodałam mizerię i pieczarki 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz