1.10.2011

Klopsiki w pieczarkach (****)

Przepis wzięty stąd:
Składniki:
mięsko mielone (zazwyczaj 300g wołowiny, ale może być wieprzowe, lub mieszane, wersje z drobiowym też są ok) dałam wieprzowe
jajko,
zioła suszone wg uznania (ja daję imbir, bazylię, koperek) bazylię i koperek suszony
pieczarki - z 15 sztuk co najmniej
duża cebula
5 łyżek kwaśnej śmietany pow 18% miałam 24%
suszony tymianek, sól i pieprz,
listek laurowy,
3 ziarnka pieprzu
3 łyżki oliwy
opcjonalnie posiekany ząbek czosnku zamiast tego dodałam suszonego do mięsa
Przygotowanie:
Do mięska wbijam jajo, doprawiam, wrzucam zioła i mieszam (w tym czosnek). Formuję ok 12-15 klopsików i podsmażam na oliwie. Wrzucam do garnka gdzie mam zagotowane ok 1,5 szklanki posolonej lekko wody z listkiem i pieprzem. Następnie podsmażam cebulkę na lekko złoto, dorzucam pieczarki i chwilkę czekam aż puszczą sok i posypuję je tymiankiem. Odstawiam z ognia. Pulpeciki muszą się chwilę lekko podgotować żeby troszkę zmiękły. Wrzucam pieczarki po pulpecików, zagotowuję, dorzucam śmietanę (śmietanę rozbełtać kubku z odrobiną wody z pulpetów, posolić, popieprzyć). Zagotowuję, doprawiam i gotowe. 
Im więcej pieczarek tym lepsze. 
Podawałam z fasolką żółtą. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz