Przepis wzięty stąd:
Składniki:
3 średnie brokuły,
makaron,
cebula,
Łyżka jogurtu naturalnego,
składniki na wywar:
porcja rosołowa,
marchewka,
pietruszka,
Pół małego selera,
2 ząbki czosnku,
kostka rosołowa,
Natka pietruszki,
przyprawy: pieprz, wegeta, maggi, liść laurowy,
Przygotowanie:
1. Robimy wywar: zalewamy porcję rosołową wodą. Warzywa(marchew, pietruszkę, seler) kroimy na mniejsze części i wrzucamy do garnka z porcją. Dodajemy pół podpieczonej cebuli, czosnek, kilka gałązek natki pietruszki oraz kostkę rosołową. Gotujemy wywar minimum godzinę.
2. Pozostałą połówkę cebuli kroimy w kosteczkę i smażymy na patelni na złoty kolor. Brokuły myjemy i dzielimy na małe części. Gotujemy w wodzie z dodatkiem mleka tak, by brokuły były bardzo miękkie. Odcedzamy.
3. Gotowy wywar przelewamy przez sito. Warzywa z wywaru poza cebulą kroimy na małe części. Brokuły, podsmażoną cebulę i pokrojone warzywa wrzucamy do odcedzonego wywaru i rozdrabniamy wszystko dokładnie blenderem. Na koniec dodajemy do zupy łyżkę jogurtu i mieszamy.
4. Podajemy z makaronem lub z grzankami, posypując zupę natką pietruszki.
Zrobiłam inaczej: brokuły rozgotowałam w wodzie z kostką rosołową. Potraktowałam blenderem, dodałam 2 łyżki jogurtu naturalnego. W międzyczasie ugotowałam makaron (bez soli), odcedziłam i dodałam do zupy. Pycha!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz