Tak jak moja mama robi :)
Składniki:
Składniki:
mięso wieprzowe
cebula
marchewka
kostka rosołowa (niecała!) - dozwolona (duh..)
przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy (te 2 ostatnie opcjonalnie)
mąka z ciecierzycy (ungeröstet!)
śmietana
Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie. Jak już się zrumieni, ściągnąć z patelni i dać pokrojoną w kostkę cebulę - zeszklić. Dodać mięso, krótko podsmażyć, podlać wodą, wrzucić kostkę rosołową i ewentualnie ziele i liść (ale one diametralnie zmienią smak sosu), ale ja nie dawałam. Gotować. Jak mięsko będzie miękkawe, dodać pokrojoną w drobną kostkę marchewkę (marchwekę przekroić wzdłuż na 4 części, każdą część pokroić w plasterki). Gotować do miękkości. Można wyciągnąć potem trochę cebuli i marchwi zblendować, żeby zagęściły sos. Jak sos jest za słony, można dolać wodę i odparować.
Można śmietanę wymieszać z mąką, wlać kilka łyżek gotującego się sosu. Wymieszać i wlać do sosu. Doprawić. (ponieważ mąka jakaś taka oporna była na roztrzepanie, przelałam śmietanę i resztę przez sitko, żeby grudek nie było).
Podawać z makaronem sojowym (może zrobić z mąki coś w rodzaju klusek, jak tutaj?) i ogórkami korniszonymi, ewentualnie sałatą z jogurtem/śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz