31.10.2011

K's Chili z soczewicy (*****)

Przepis wzięty stąd:
Składniki:
3 duże cebule
1/2 papryki
2 łyzki Ajvaru (pasta paprykowo-bakłażanowa, moża pominąć) lub w wersji gdy papryka tańsza
2 srednie cebule
2 papryki żółta
200 g soczewicy zielonej dałam czerwoną 
puszka pomidorów bez skórki zamiast: sos pomidorowy albo przecier
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki bazyli
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki soli
ostra papryka do smaku
2-3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Cebule kroimu w półplasterki, papryke w kostke 1x1 cm. Na łyzce oliwy na dużej, głebokiej patelni obsmażamy cebule i papryke na złoto, podlewamy woda, przykrywamy i dusimy do miekkości. W międzyczasie zalewamy soczewicę wrzatkiem i gotujemy na pół twardo, jeżeli zostało wody to odcedzamy. Gdy warzywa są miękkie dodajemy wszytkie skladniki oprócz czosnku, jeżeli pomidory są całe kroimy je na kawałki. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 15 min, aż soczewica bęzie miękka, na koniec wciskamy czosnek, ewntulnie dosalmy i dodajemy ostrej papryki.
Danie mozna mrozić.

Z soczewicą czerwoną: soczewicę gotować (bez soli) przez 5 minut. Odcedzić. W międzyczasie na łyżeczce oliwy podsmażyć cebulę drobno pokrojoną, chwilę później dodać żółtą paprykę pokrojoną w drobną kostkę. Poddusić. Podlać wodą. Dodać sosu pomidorowego - tak z pół kubka. Dodać soczewicę, poddusić chwilę, doprawić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz