14.10.2011

Pulpety z kapustą a'la gołąbki (****)

Składniki:
mięso mielone (najlepiej wieprzowe, bo z kurczaka smakuje jednak inaczej..duh..)
cebula (opcjonalnie)
biała kapusta
otręby owsiane
jajko
przecier pomidorowy
mąka pp i śmietana (opcjonalnie) 
przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany(lub świeży), ziele angielskie, listek laurowy, papryka ostra
Przygotowanie:
Kapustę zestrzeć na dużych oczkach - posolić i odstawić, a potem odcisnąć. Mięso mielone przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Dodać kapustę i ewentualnie cebulę pokrojoną w drobniutką kostkę. Dodać jajko i otręby. Uformować kulki, podsmażyć z każdej strony na oleju.
W garnku zagotować wodę z zielem i listkiem, wrzucić podsmażone kulki - zagotować. Dodać przecier pomidorowy i doprawić do smaku (włącznie z papryką). Gotować do miękkości kulek. Można śmietanę wymieszać z mąką i dodać, żeby utworzyć sos, ale to już wtedy nie-MM.

Podawać z sałatą w śmietanie/jogurcie na słodko, z ogórkiem kiszonym lub surówką Coleslow.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz