Przepis wzięty stąd:
Składniki:
100 g ryżu (1 woreczek),
0,5 szklanki zielonej soczewicy,
czerwona cebula (szalotka),bez
ząbek czosnku,
czerwona papryka chili (papryka pepperoni), w proszku
650 ml bulionu warzywnego (ok. 2,5 szklanki), kostka - uwaga na sól
0,5 łyżeczki kurkumy, bez
0,5 łyżeczki kolendry, bez
szczypta kminku, bez!!
szczypta sproszkowanego curry. ciut więcej niż szczypta
Przygotowanie:
Do rozgrzanej w rondlu oliwy wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i rozgnieciony czosnek. Smażymy parę minut aż będą miękkie. Dodajemy cienko pokrojoną papryczkę chili. Przyprawiamy curry, kminkiem, kolendrą i kurkumą. Mieszamy.
Smażymy przez chwilę, po czym wsypujemy ryż i zieloną soczewicę. Kitchouri smażymy przez minutę czekając aż ryż się zeszkli.
Wlewamy przygotowany bulion warzywny. Khitcherie gotujemy na średnim ogniu. Gdy zacznie wrzeć, danie przykrywamy i trzymamy na małym ogniu przez ok. 15-20 minut. Podczas gotowania należy często mieszać khitcherie, uważając, by soczewica nie przywarła do garnka.
Kitchouri podajemy ciepłe. Ryż z soczewicą można także wzbogacić o pomidory lub polać jogurtem.
Zrobiłam inaczej: ponieważ ryż miałam z dnia poprzedniego, na łyżeczce oliwy podsmażyłam rozgnieciony ząbek czosnku, dodałam soczewicę, wlałam wodę, do wody wrzuciłam kostkę rosołową (następnym razem pół, albo nawet i 1/4), dosypałam trochę curry. Ugotowałam soczewicę do miękkości. Dodałam ryż. Doprawiłam do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz