Przepis wzięty stąd:
Składniki:
kalafior
oliwa lub olej do smażenia dałam masło
sól
pieprz bez
Przygotowanie:
Kalafiora dokładnie opłukać i pokroić na różyczki. Wielkość zależy od własnych preferencji - jedni lubią dość konkretne kawałki, inni tak drobne, że równie dobrze kalafiora można by zetrzeć na tarce ;-) Miękkie części łodyżek też można wykorzystać - należy je obrać ze skórki i pokroić na plasterki lub w zapałki. Albo schrupać ze smakiem :-)
Kalafiora wrzucić na patelnię z niewielką ilością oleju/oliwy, obsmażyć przez kilka minut. Przykryć i dusić tylko chwilę, jeśli lubimy kalafiora "al dente", albo trochę dłużej, jeśli wolimy żeby był miękki. Lekko posolić i popieprzyć do smaku. Voila!
Wskazówki i uwagi:
Takiego kalafiora można podawać na wiele sposobów. Przepyszny jest sam, jako przekąska lub przystawka, oraz jako element większego posiłku. Może grać zarówno rolę sałatki jak i "kotleta". Uwielbiam kalafiora z pure i surówką! Świetnie się też komponuje z kaszą gryczaną (patrz np. kasza gryczana z olejem lnianym i słonecznikiem).
Zjedzone jako dodatek do fishburgera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz