15.10.2011

Kotleciki pieczarkowo-koperkowe (****)

Przepis wzięty stąd:
Składniki:
40 dkg pieczarek
cebula opcjonalnie por bez obu
koperek
ser żółty do starcia może być bez
2 jaja
oliwa bez
pieprz,sól
Przygotowanie:
Cebulkę i pora podsmażamy na patelni,w tym czasie trzemy pieczarki na tarce o grubych oczkach. Dodajemy sól, pieprz pokorojony koperek oraz podsmażoną cebulkę + 2 jaja i ser. Wszystko to wyrabiamy "recznie", formujemy małe pulpeciki i kładziemy na rozgrzaną patelnię.Ja podaje z malym kleksem śmietany. 

Podawać z kapustą kiszoną lub mizerią. 

Pieczarki zetrzeć na tarce, posolić, odcisnąć, dodać koperek (nie za dużo!), jajko, otręby pszenne, sól i pieprz. Wymieszać. Wyłożyć na blaszce wytłuszczonej olejem. Piec w piekarniku ok 20 minut. Można wyciągnąć, powoli przewrócić na drugą stronę i jeszcze chwilkę podpiec, ale to nie jest konieczne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz