15.11.2011

Linguine with lemon, garlic and thyme mushrooms(***)

Przepis wzięty stąd
Składniki:
225g pieczarek kasztanowatych (brązowych) dałam białe
80ml extra virgin olive oil dałam łyżeczkę oleju kokosowego
1 x 15ml łyżek sól Maldon lub 1 1/2 łyżeczki soli stołowej
1 mały zmiażdżony ząbek czosnku
starta skórka i sok z 1 cytryny
1 łyżeczka świeżego tymianku suszony
500g linguine
1 pęczek świeżej pietruszki, pokrojony
2-3 łyżki świeżo startego parmezanu tylko dla nie-MM
świeżo zmielonego pieprzu do smaku
Przygotowanie:
Pieczarki pokroić cienko i włożyć do dużej miski, dodać oliwę, sól, czosnek, sok z cytryny i skórkę oraz tymianek.
Ugotować makaron wg instrukcji, odcedzić, pozostawiając trochę wody. Szybko przełożyć makaron do miski z pozostałymi składnikami. Mieszać, potrząsając miską, dodać parmezan i pieprz do smaku. Wymieszać.
Nie znoszę surowych pieczarek, więc poddusiłam je aż woda wyparowała i potem krótko podsmażyłam na oleju. Reszta jak w przepisie.
Może zwykły makaron zastąpić sojowym?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz