20.11.2011

Czekoladowa pasta z ciecierzycy (*) vel ciasteczka z ciecierzycy

Przepis wzięty stąd:
Składniki:
200g ciecierzycy (namoczyć na noc i ugotować ok 1godz) miałam resztkę ciecierzycy z puszki
4 łyżki kakao
1-2 łyżki fruktozy
1 szklanka wody
Przygotowanie:
Ugotowaną ciecierzycę zmielić na pastę, dodać kakao i fruktozę rozpuszczone w wodzie, chłodzić w lodówce.
Dałam większą ilość kakao i fruktozy, ale dalej to nie jest dla mnie :)
ALE do tych składników dodałam duuużo otrębów owsianych, jajko (całe), odrobinę proszku do pieczenia, orzechy włoskie w kawałkach i do piekarnika na 160stopni na jakieś 30 minut. Wyszły dość dobre ciasteczka.
Te ciemne to ciasteczka z ciecierzycy, jasne - z białej fasoli z puszki. Po wierzchu posmarowane lukrem. (Wg mnie ciastka z ciecierzycy są o niebo lepsze od ciastek z fasoli)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz