16.11.2011

K's Klopsiki z pieczarkami(****)

Danie inspirowane tym przepisem:
Składniki:
mięso mielone wieprzowe
cebula
czosnek
sól, pieprz
pieczarki
jajko (białko też może być)
otręby owsiane
Przygotowanie:
Pieczarki zetrzeć na mniejszych oczkach, poddusić w rondelku z niewielką ilością wody. Posolić. Przestudzić.
Cebulę zetrzeć na najmniejszych oczkach, wycisnąć czosnek i dodać wsio do mięsa. Posolić, popieprzyć. Dodać jajko i otręby, żeby masa była dość spójna. Brać do rąk mięso, zrobić kulkę, spłaszczyć (szczególnie w środku), na środek wyłożyć trochę pieczarek, 'zamknąć' mięso. 
W międzyczasie zagotować wodę (można wrzucić dozwoloną kostkę rosołową, albo liście laurowe, ziele angielskie i inne przyprawy). Wrzucać kule do wody i gotować odpowiednio długo (w zależności od wielkości kul).
W rondelku można zrobić sos pieczarkowy do polania.
Klopsiki podawać z ulubioną surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz