1.11.2011

Zupa grzybowa (****)

Przepis wzięty stąd:
Składniki:
50 dkg grzybów (super z suszonych wychodzi)
1 seler 
1 por (można pietruszkę)
3 ziarenka ziela angielskiego, 2 listki laurowe, 1 łyżeczka kminku (pominęłam), 1 łyżeczka bazylii lub tymianku, gałka muszkatołowa, papryka mielona, pieprz ziołowy (zamiast tego biały), sól
do smaku dodałam pół kostki rosołowej
Przygotowanie:
Warzywa i grzyby oczyścić, opłukać i pokroić i ugotować w osolonej wodzie. Można dodać mąkę, żeby się zagęściła i przyprawy, mieszając doprowadzić do wrzenia. 
Z warzyw mrożonych: plaster selera w całości (obranego) wrzuciłam, żeby gotował się z resztą. Na końcu wyjęłam i wyrzuciłam. Por wcześniej pokrojony w krążki, do tego dodałam trochę startej na małych oczkach pietruszki. 
Zabieliłam jogurtem 1,5% i mąką (była to najzwyklejsza mąka 450, ale tylko łyżeczka kopiasta) - w niewielkiej ilości wody roztrzepałam mąkę, dodałam 2 łyżeczki jogurtu, posoliłam, popieprzyłam. Dodałam 2-3 łyżki z gotującej sie zupy, wymieszałam dokładnie. Dodawałam do zupy po trochu, żeby nie przesadzić z gęstością. Podane z makaronem. 
W wersji tłuszczowej ze śmietanką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz