22.08.2011

Cziken kebab i surówka z białej kapusty (*****)

Przepis na cziken kebaba wzięty stąd:
Składniki: 
oliwa z oliwek
pieczarki
kurczak
sól
pieprz
curry
ser żółty
Przygotowanie: Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pieczarki, pokrojonego w raczej drobną kostkę kurczaka, sól, pieprz, curry, pod koniec duszenia posypujemy żółtym serem i trzymamy całość na ogniu do roztopienia sera.
Zrobiłam ciut inaczej: kurczaka pokroiłam w kostkę, posoliłam, popieprzyłam, oprószyłam curry. Wyłożyłam na rozgrzaną patelnię teflonową, bez tłuszczu. Jak już woda wyparowała i kurczak zaczął się przypiekać, dałam łyżeczkę oleju. Podsmażyłam. Przełożyłam do miski.
Na patelnię wyłożyłam pieczarki uprzednio pokrojone w grubsze kawałki i posolone. Udusiłam. Jak już pieczarki były miękkie a woda z nich wyparowała, dodałam kurczaka i ser. Wymieszałam.


Surówka z białej kapusty. Nie pamiętam dokładnie, skąd był ten przepis. Wiem, że od kogoś, kto prowadzi blog z przepisami na Dukanie, ale nie pamiętam adresu :(
W każdym razie surówkę robi się tak:
Składniki:
pół główki białej kapusty
marchewka
cebula
sól, pieprz, majonez
Przygotowanie:
Kapustę i marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę w kostkę. Dodać majonez i doprawić.
Ja nie dodawałam cebuli. 
Podobny przepis jest tutaj.


Można również podać z surówką z pekińskiej i z sosem czosnkowym.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz