17.08.2011

Bułeczki czosnkowe MM by Yvonne (****)

Przepis wzięłam stąd. Są smaczne, ale trzeba dodać więcej soli. 
Składniki:
•    mleko 0,5% 2 szkl
•    mąka 2i1/2 szkl - musiałam dać o 2 łyżki więcej
•    czosnek 5 ząbek
•    fruktoza 1/2 łyżeczka
•    sól 1/2 łyżeczka może 1 łyżeczka?
•    oliwa z oliwek 1 łyżka
•    świeże drożdże 25 g
•    mleko 20 ml
•    kminek 1/2 łyżeczka bez kminku, ponieważ nie znoszę

Przygotowanie: Zagotować szklankę mleka, dodać do niej bardzo drobno posiekany czosnek. Zdjąć z ognia, wymieszać, pozostawić na 5 minut. Następnie wlać do miski, dolać drugą szklankę mleka (zimnego), wymieszać, dodać 2 szklanki mąki, pokruszone drożdże, fruktozę, oliwę oraz sól. Wyrobić luźne ciasto (w razie potrzeby dosypać mąki). Z ciasta uformować kulę. Posypać ją kilkoma łyżkami mąki, odrywać po kawałku i formować bułeczki (okrągłe lub podłużne). Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem, układać na niej bułeczki i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Bułeczki posmarować mlekiem (najlepiej przy pomocy pędzelka), naciąć każdą w 3 miejscach, następnie posypać solą i kminkiem (jeśli ktoś nie lubi kminku, można nie dawać). Piec 25 minut (bez termoobiegu, używając grzałki górnej i dolnej, na drugim od dołu poziomie piekarnika). Ciasto można również wyrobić w maszynie do pieczenia chleba. Z podanych składników wychodzi ok. 10 średniej wielkości bułeczek. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz